Podcast
På POV Mediano Music møder du både sangeren, sangen, bandet, kunstneren, fortællingen og historien – og selvfølgelig musikken. Jan Have Eriksen er vært.
Mange spørger, hvorfor mine podcasts hedder POV Mediano Music. Oprindelig var de en del af fodboldpodcastfirmaet Mediano.
I 2021 fusionerede jeg med netmediet POV.International, hvor du også kan finde mine podcasts.
Jeg har valgt at bevare titlen Mediano Music i mine podcasts, fordi det er blevet et brand. Vi nærmer os i alt 300.000 streams/downloads af vores podcasts.
Still going Strong – Rockveteranen Henning Stærk er tilbage efter 14 års albumpause
Efter en pause på et par måneder, hvor jeg bl.a. har skrevet roman og holdt ferie, er jeg tilbage med en ny podcast. Denne gang er gæsten rockveteranen Henning Stærk.
Bob Dylan, C.V. Jørgensen og Michael Krogsgaard – Dylan-eksperten springer ud som musiker
Denne POVcast består af fire kapitler eller sekvenser, alle med læge, professor og musiker Michael Krogsgaard i hovedrollen. Det er historiefortælling med visse elementer af nørderi. Det handler om Krogsgaards plade “Ready For Fun”, Bob Dylan og årene som pladedirektør for C.V. Jørgensen.
Nikolaj og Piloterne er tilbage efter 13 års pause: Det eneste jeg ville, var at skrive en sang til
Efter en længere pause er Nikolaj Christensen tilbage med ny musik – foreløbig tre singler og snart et helt album. Efter et larmende gennembrud i slutfirserne/starthalvfemserne med hits som ”Du er min” og ”Kommer nok hjem” – og senere en del job som skuespiller – er det gået op og ned og op igen for Nikolaj og hans piloter.
Steen Jørgensen og Marina Botes – rockmusik møder klassisk: Vores musik må meget gerne være åben
Da Jørgensen og hans partner, pianist og billedkunstner Marina Botes, forsigtigt sendte de første par numre fra deres fælles pladeprojekt til pladeselskabet var de i tvivl. Ramte de for langt fra den musikalske skive anno 2022/23? Hvad den så i øvrigt er. Steen Jørgensen er kendt som en af de helt store i dansk rock’n’roll. Projekt ”Jørgensen Botes” er alt andet end rock. Men de blev modtaget nærmest overstrømmende på pladeselskabet: gør, hvad I vil, og vi udsender det. Hør mere om det i denne podcast.
Infernal fylder 25: From Paris to Berlin – og stadig i bevægelse
Da Infernal i slutningen af 2022 udsendte jubilæumsalbummet ”Hormesis”, skete der noget ret overraskende. De fik flere, meget positive anmeldelser i de store medier – ”For første gang nogensinde,” som Lina Rafn grinende siger i denne POVcast. I anledning af jubilæet har hun og Paw Lagermann besøgt mig i POV.Internationals studie.
50 år med The Dark Side of the Moon: Den musikalske dinosaur, der ikke vil gå væk
Den 1. marts er det 50 år siden, det ikoniske “The Dark Side of the Moon” udkom. Mange tal taler deres eget sprog om albummets popularitet og blivende status som et af rockhistoriens vigtigste album – her er bare et enkelt: Gennem 24 år lå albummet på den amerikanske album top 200. I anledning af jubilæet har jeg inviteret Pink Floyd eksperten Thomas Ulrik Larsen i studiet. Blandt sine mange meritter er Larsen tidligere guitarist i det danske hyldestband Pink Floyd Project. Altså har han været den danske David Gilmour i en periode. Vi taler da blandt meget andet også om Gilmours guitarspil i podcasten.
Historien om Krølle Eriks forunderlige comeback: Fra blues- og gadesang til Slade
”It’s Never Too Late To Be a Rockstar” er titlen på et kommende album med Slade-legenden Don Powells nye danske band, Don & The Dreamers. Udover Don Powell består bandet af de danske musikere Henrik Littauer, Helge Solberg, Knud Møller og Krølle Erik. Hør den vilde historie om Erik Andersens liv og karriere
Ingen andre lyder som Maja Og De Sarte Sjæle: Humoren er den røde tråd
Uden store armbevægelser har duoen Maja Og De Sarte Sjæle manifesteret sig som et af de mest krøllede og personlige popacts i Danmark. Alene navnet siger noget om en skæv tilgang til musikken. Man kunne også nævne titlen på deres nye album, ”Vroom Vroom”. Hør mere om duoen i denne podcast
Bjørn Fjæstad – Baal, teaterkoncerter og solo: Jeg skulle blive 58, før jeg lærte at afstå
I denne episode af POV Mediano Music har jeg besøg af Bjørn Fjæstad, der netop har udsendt albummet ”Uncovered”. Fjæstad er multikunstner – eller med hans egne ord: ”Jeg er lidt af en kludetæppe-dude”.
Brokhovederne – om hverdagsidiosynkrasier, irritationer og medmenneskers frastødende vaner
”Kom lad os brokke os,” sang Steffen Brandt en gang i et stort hit. Den opfordring tog to ”særligt sensitive gamlinge”, stand-up komiker og POV-skribent Sebastian Dorset og tv-producent Hans Bundsgaard op en aften, hvor de mødtes over en mortensand. Hør dem fortælle om det i denne podcast.
Billy Cross og Dissing, Dissing og Las: Nyt album – og en “ny”, glemt Bob Dylan-sang
I denne POV Mediano Music podcast har jeg besøg af Billy Cross og Rasmus Dissing. Den dansk-amerikanske guitarist har slået sig sammen med trioen Dissing, Dissing, Las – til lejligheden udvidet med Dan Hemmer på keyboard og Jesper Elnegaard på trommer
Naja Rosa Koppel fører faklen videre: Vi er nødt til at tro på, at solen skinner på den anden side
Som datter af Annisette og Thomas Koppel er Naja Rosa Koppel er født ind i musikken. I denne podcast, der tager udgangspunkt i Naja Rosas nye album ”Closer to the Sun”, slår hun og jeg indtil flere cirkler frem og tilbage til dengang i begyndelsen af årtusindet, da hun blev medlem af forældrenes The Savage Rose.
50 årsjubilæum: Steely Dan’s “Can’t Buy a Thrill” – historien om to succesrige nørder
I disse dage er det præcis 50 år siden, Steely Dans debutalbum ”Can’t Buy a Thrill” udkom. Egentlig skulle de to belæste nørder fra Bard College i New York have skrevet numre til andre, men en fremsynet pladeselskabsmand indså hurtigt, at deres mærkeligt nok BÅDE akavede OG groovy, jazzede rockmusik kun kunne spilles af Donald Fagen og Walter Becker selv. Det var musik for de få og de mange på samme tid. I denne podcast trawler jeg gennem Stealy Dans karriere sammen med foredragsholder og musiker Thomas Ulrik Larsen.
Aura om “Life of a Rainbow”: Selv da jeg var i tvivl om alt, var musikken en uudtømmelig kilde i mig
Under pandemien reagerede Aura Dione lidt anderledes end så mange andre. Hun begyndte at optræde så meget som muligt – først digitalt, senere lidt på gader og stræder, på små steder. Ud af disse koncerter opstod ideen om at genindspille en stribe gamle sange i nye...
Falullah: Artist, sangskriver, iværksætter, aktivist, rollemodel og oprører
I denne podcast møder jeg Fallulah, aka Maria Christina Apetri – sangskriver, artist, iværksætter, aktivist og rollemodel.
Cæcilie Norby – 40 år med funk, fusion, jazz og pop: Jeg har været privilegeret
For næsten 40 år siden fik Cæcilie Norby sin debut som medlem af gruppen Street Beat, der en periode hærgede de danske livescener. Senere skiftede hun til Frontline og så var der jo rockbandet One Two. I dag kan hun se tilbage på en imponerende karriere, der har etableret hende som internationalt anerkendt og berømmet jazzsanger, i en periode med tilknytning til det prestigefyldte pladeselskab Blue Note Records.
Lars Daneskov og Mike Tramp: Historien om et venskab, der blev til et popalbum
I denne podcast møder jeg den danske ”rock’n’roller by heart”, Mike Tramp, og journalist og forfatter Lars Daneskov – sikkert kendt af mange for sine mange år som vært på DR Radio. Kimen til deres venskab opstod for mere end 30 år siden, da Daneskov rejste til Lund i Sverige for at interviewe Tramp – dengang kommercielt på højden af sin karriere med heavyrock bandet White Lion.
B-Joes “Ready to Ride” fylder 30: Historien om et album – og sex, drugs & rock’n’roll på dansk
I denne episode af POV Mediano Music handler det om at møde djævlen i skikkelse af en håndfuld lovlig smarte pladeselskabschefer.
Morten Kærså: Sneakers, Sanne, Sebastian og Moonjam – og de store livtag med misbrug og kræftsygdom
I januar 2020 sagde en læge til Morten Kærså: ”Du har nok ikke mere end et par tilbage at leve i”. Fire år forinden havde han fået konstateret prostatakræft i stadie 3. Det var altså alvorligt.
Det har været en hård omgang for Morten Kærså, de sidste seks år, men heldigvis har han gjort lægernes ord til skamme. ”Jeg har aldrig været så frisk og rask,” som jeg er nu, siger han i denne podcast. Også Moonjam lever i bedste velgående – har optrådt hele sommeren.
Jens Lysdal – spillemanden, der “kæfter op om klima”: Vi lever i et paradis til låns
Så er POV Mediano Music tilbage efter sommerferien. Gæsten denne gang er musiker og komponist og ”ham, der kæfter op om klima”, Jens Lysdal. Han, der med rimelig god samvittighed kan kalde sig bæredygtig musiker, udsender meget snart et nyt album, ”Paradis til låns” i sin karakteristiske stil – hvor visetradition, blues, americana, latin, jazz, pop og world møder hinanden
POVcast – myter om misbrug: Måske ér dysfunktionalitet bare meget mere sexet end sundhed
Ifølge en undersøgelse, foretaget af Sundhedsstyrelsen og Berlingske drikker vi danskere betydeligt mere nu her om sommeren end resten af året. I denne POVcast har jeg besøg af stand-up komikeren Mark Alexander. Efter ti år som misbruger har han dedikeret en stor del af sin tid til podcastserien “Misbrug med Mark”, som du kan finde på alle platforme. Her taler han med forskellige nuværende og tidligere misbrugere og eksperter, terapeuter og behandlere, hver med deres vinkel på emnet misbrug.
Paul McCartney fylder 80: Hyldest til en Magical Mystery Tour, der aldrig slutter
Nu bliver det nørdet. Beatles-nørdet. Lørdag 18. juni fylder Paul McCartney 80. I denne podcast taler Jan Eriksen med den danske Mr. Beatles, Arno Guzek – kendt af Beatles-fans verden over. Sammen hylder de Sir Paul, gennemgår de forskellige faser i hans karriere – så meget, der kan nås på en time og et kvarter.
Trinelise Væring og Frederik Lundin: Tone of Voice, den snigende verdenssucces
Verdenssucces er et stort ord. I tilfældet Tone of Voice Orchestra er det berettiget. Næst efter MØ, formentlig – og måske et eller to andre album, er deres album, ”Tone of Voice Orchestra”, det danske album, der har fået flest internationale anmeldelser i år. Dertil en placering på hitlisten World Music Charts Europe, hvor de i maj lå i top 20. Det fortæller de om i denne podcast.
Poptøsen og basøsen – Heidi Degn og Jette Schandorf om Halberg & Friends, bas og POP
De seneste fire-fem år er 80erne vendt tilbage i sangskrivning og produktion – ikke mindst i dansk popmusik. 80’erne, som sitet discogs.com, der registrer alle plader i verden, betegner som den ’uskyldige æra’ i dansk rock. I denne podcast dykker jeg ned i de rigtige firsere, som stadig lever i bedste velgående. I hvert fald hos sanger Heidi Degn og bassist Jette Schandorf fra Halberg & Friends. Poptøsen og basøsen, kalder de sig.
Hallo I’m Johnny Cash – om The Man in Blacks fængselsplader At Folsom Prison og At San Quentin
I år ville The Man in Black være fyldt 90. For nylig åbnede der et splinternyt Johnny Cash museum som nabo til Elvis museet Memphis Mansion i Randers. Under Nashville Nights festivalen i september i Odense afholdes der et Johnny Cash Tribute Show med bl.a. Allan Olsen, Kira Skov og Bjørn Fjæstad. Dette er en podcast om Johnnys to fængselsalbum, ‘At Folsom Prison’ og ‘At San Quentin’.
Kasper Winding og karrieren: Fra Mig og Charly og C.V. Jørgensen til nye Corona-inspirerede sange
”Stories to Tell” er titlen på et af de nye numre på Kasper Windings album ”The Test of Time, Pt.1”. Skulle man fortælle hele historien om Kasper Windings karriere ville der være mange historier at fortælle, og det ville kræve adskillige podcast-episoder. Så i denne episode af POV Mediano Music gør han og jeg nogle nedslag.
Fem årtier med Gnags – guitaristen Per Frost: Hvis man ikke bøjer sig, knækker man
Omkring årsskiftet udsendte Gnags en ny single, ”Kold vinternat”, som er forløber for et kommende album. I den anledning kørte jeg på besøg hos en af de sande legender i dansk rockmusik, Per Christian Frost – mangeårig guitarist i Gnags. Senest vendte han tilbage til Gnags i 2015 – 41 år efter, han kom med første gang.
Fra Kliché til koncertstop: Et besøg i Lars H.U.G.s maskinrum – og en ny sang
Det er snart seks år siden Lars H.U.G optrådte officielt for sidste gang. I 2021 udkom albummet “L.A.R.S.T H.U.G Vega Koncert” med optagelser fra koncerten. 28. og 29. marts var der så premiere på en koncertfilm baseret på samme koncert. Men selvom Lars H.U.G. er stoppet som liveperformer, er han ikke færdig som gårdsanger. I denne samtale tager han lytterne med helt ind i sit maskinrum og fortæller om sine arbejdsprocesser, om sine samarbejdspartnere, ikke mindst “vicesheriffen” Povl Kristian – og om, hvad der driver ham kunstnerisk – og i studiet.
Soul-siblings are doing it for themselves: Da Iris Gold mødte Dave Stewart og et album opstod
I 2019 udsendte danske Iris Gold sit første album Planet Cool, og hun nåede endda at optræde rundt omkring i Europa, inden Corona brød løs. I forbindelse med et sponsor-arrangement mødtes hun og Eurythmics-legenden Dave Stewart.Mødet udviklede sig til et unikt samarbejde over tre måneder på Bahamas, hvor den uhyre aktive musiker og iværksætter Dave Stewart er i færd med at indrette et studie. Med sig havde Iris Gold sin lille søn, August, og nogle ideer til sange. I denne podcast fortæller Iris Gold og Dave Stewart om deres utrolige samarbejde,
Den hemmelige danske streaming-verdenssucces: Guitaristen Jacob Gurevitsch
I denne podcast taler jeg med guitarist Jacob Gurevitsch fra Antonelli Orchestra – den hemmelige danske guitar verdenssucces.
Mika Vandborg: Vi er en flok hippier i verdens mest ultraliberalistiske erhverv
Siden han hørte Jimi Hendrix som niårig har guitarist og iværksætter Mika Vandborg vidst, at han skulle være guitarist. Fire årtier senere kan han se tilbage på et CV med fast arbejde i Gnags, Love Shop, hos Sanne Salomonsen, Claus Hemplers liveband, sit eget band Electric Guitars, hos salig Princes-bassist Ida Nielsen, der bringer ham verden rundt fra Kina over Afrika til USA. I denne podcast fortæller han om sin karriere og om sit nye solo-album, der rummer alt fra en ‘naiv’ hyldest til Danmark og en kras branchekritik
Mathilde Falch: Min sangskrivning hænger 100 pct sammen med, at jeg vil leve
Mathilde Falch oplevede et forrygende 2021, godt hjulpet på vej af en optræden i TV 2-programmet ”Toppen af poppen”. Egentlig skulle jeg have mødt hende, da albummet ”Solen brænder” udkom i maj. På grund af tv-optagelser, bogskriveri med mere mødes de i stedet nu i denne podcast på kanten mellem 2021 og 22.
Stephan Grabowski: Brobyggeren – fra Lars H.U.G. over Bollywood til Bowies Lazarus
Den 21. januar 2022 har Det Kongelige Teater premiere på ’Lazarus’ – David Bowies forestilling, der lige akkurat nåede at få premiere inden hans død for seks år siden. Den musikalske kosmopolit Stephan Grabowski sidder bag trommerne i forestillingen, som han har gjort i mange andre teaterforestillinger, på koncertscener og på plader – egne såvel som andres.
I denne podcast taler jeg med Grabowski i anledning af “Lazarus”, den nye selvbiografiske bog “Engle i mit cockpit” og albummet “Elektrisk sommer”.
Benny Andersens sidste værk: Per Vers om sit spoken word-samarbejde med nationaldigteren
Umiddelbart lyder det måske som et akavet match. Men på papiret, på ordekvilibristernes skrivemaskinepapir viste det sig at være frugtbart. I 2018 fandt rapkunstner, perfomer og forfatter Pers Vers sammen med nationaldigter Benny Andersen om et fælles projekt. Bare en halv måned inden Benny Andersens død, besøgte han Per Vers i studiet og indlæste 30 af sine mange digte. Det handler min nye podcast om.
Evigt aktuelle Hanne Boel: Om at fortolke nutidens stjerner med respekt for sin egen fortid
Gennem fire årtier har Hanne Boel sat sit tydelige aftryk på den danske musikscene – som musiker, sanger, sangskriver og som underviser og professor på Rytmisk Musikkonservatorium. Hanne Boel er den kvindelige danske kunstner, der har solgt flest plader – omkring 2,5 mio. Og hun er stadig aktiv.
Spice Girls: Den lyserøde poprevolution – feminisme, sexisme, fascination og fankultur
I år er det 25 år siden, de første Spice Girls-singler og albummet ”Spice” udkom. Få eller nok nærmere ingen, der så med, da videoen til gennembrudshittet ”Wannabe” hærgede MTV, havde vel på fornemmelsen, at det skulle blive anslaget til 90’ernes største popkulturelle...
Born to løu’e på synnejysk – om Rikke Thomsen: Når man er fra et lille sted, må man gerne drømme
Det begyndte for et par år siden med sangen ”Åltins koldt i København”, sunget på synnejysk. Den blev et stort viralt hit, og i dag har Rikke Thomsen status som en af landets flittigste optrædende.
Fra Psyched Up Janis til Ring Them Bells – Bassisten Jakob Jørgensen
I 90erne var Psyched Up Janis en del af den såkaldt grønne bølge i dansk rock. Der var dem, Passion Orange, Dizzy Mizz Lizzy, Kashmir og Inside The Whale. Senere blev Sune Wagner medlem af Tremelo Beer Gut og den ene halvdel af The Raveonettes – senere igen solist. Bassist Jakob Jørgensen fortsatte i Knallert, Childrenn og nu guitarrock/psychedelia-bandet Ring Them Bells
ABBA fra a til z – en samtale om evigt aktuelle Agnetha, Frida, Björn og Benny
Den 5. november udkommer det første studiealbum med ABBA i 40 år – Voyage. Er det noget at tale om?
”JA!” Jeg har inviteret ABBA-eksperten Thomas Hemdorff i podcaststudiet
De sang som en drøm – The Beatles som sangere
I denne podcast dykker Beatles-eksperten Per Wium og jegned i The Beatles’ kvaliteter som sangere.
Jan Gintberg: Det dér safespace wokeisme – vi bliver nødt til at give det noget modspil
Efter godt og vel 30 år som stand-up komiker og radio er Jan Gintberg klar med endnu et show, Død eller leende. Jeg mødte Gintberg til en samtale om komik, sociale medier, ansvar, MeToo og, hvad det gør og ikke gør, for humoren
Sylvester Larsen: Inspirationen, trangen til at skabe og den musikalske arv fra Kim
I foråret udsendte Sylvester Larsen sit 8. album ’Trolddom’. Hans bedste efter min mening – det gælder både melodier og produktion. Det virker som om, Sylvester er ved at finde sin form. I den anledning besøgte jeg ham i lejligheden tæt på Søerne i København, hvor han også boede som dreng. Det blev til denne podcast.
Gud, country og comeback – Johnny Cash og American Recording
Tidligere i år og 2020 udkom der fire nye album, Johnny Cash, Forever Words Expanded med ny musik til gamle digte og tekster af Johnny Cash. Jeg blev så begejstret for disse album, at jeg kontaktede en af Danmarks største Johnny Cash-entusiaster. Lyt til podcasten her:
BOBcast: 80 år med Dylan – en samtale med Jakob Brønnum
Bob Dylan fylder 80 år den 24. maj. Det fejrer jeg med forfatter og teolog Jakob Brønnums gennemgang af de efter hans mening ti bedste Bob Dylan-album. Og i denne POVcast – som i dagens anledning er døbt BOBcast – uddyber Brønnum sine valg. Podcasten er lang, det handler om en lang karriere. 100 minutters BOBcast. 80 års levet liv. 60 år lang karriere. 40 album. Godt og vel.
61 år med Lasse Helner: Over the hill – and still got the thrill
Lasse Helner er en af de danske rockmusikere, der har været med længst. Allerede som 12-årig stod han første gang på scenen – det var i 1959.
Helner er stadig aktiv med og uden sin kone Mathilde Bondo. Han har netop udgivet albummet med den både selvironiske og kampivrige titel ”Over the Hill – Still Got the Thrill” med en række fine sange i en genre, som man sikkert ville kalde roots eller americana i dag. Det er en form for musikalsk testamente. Jeg kørte til Lundeborg og besøgte ham.
Fribytterdrømme: Sex, digte og eklektisk rock’n’roll
Siden begyndelsen for ti år siden har Fribytterdrømme udgivet fire album. Kompromisløst har det fulgt sin egen vej på den danske musikscene. Bandnavnet har de lånt fra Tom Kristensens første digtsamling.
Og man skal ikke have talt længe med Lau I.V. Pedersen fra Fribytterdrømme for at fornemme, at litteratur og digtekunst inspirerer ham meget
Marianne van Toornburg: Fra Sweethearts og Nancy Sinatra til en lang solokarriere
Marianne van Tornburg er aktuel med et nyt album. Jeg har interviewet hende i denne podcast.
50 år med Tom Waits: Det slemme, det smukke, det grimme og det gode
Det er svært, grænsende til umuligt at beskrive Tom Waits bedre end Dan Turèll engang gjorde: En stinkende, swingende svajer af en sjover.
I disse dage har mr. Waits 50års jubilæum, hvis man definerer begyndelsen som det tidspunkt, hvor han underskrev sit livs første kontrakt med en booker. Dette jubilæum fejrer jeg med denne podcast, hvor jeg har inviteret forfatter og filminstruktør og -producent Mikkel Stolt i studiet. For to år siden udgav Mikkel bogen ’Tom Waits og mig.
Johan Olsen fra Magtens Korridorer: Sange med frihedstrangen som grundstof
Magtens Korridorer er aktuelle med et nyt album, “Club Promise”. Her kan du høre min podcast, hvor jeg taler med Johan Olsen om fortid og nutid.
Mediano Music Album: Revolver – da The Beatles blev kunst
Den 6. april er det 55 år siden, The Beatles udsendte singlen ”Rain/Paperback Writer” som et forvarsel om albummet ”Revolver”, der udkom fire måneder senere.
Sammen med forfatter og musiker Per Wium inviterer jeg med på et nedslag til foråret 1966,
Jan Have
Eriksen
Stikord om mig
- Far til to
- Journalist
- Forfatter
- Foredragsholder
Læs mere
Følg mig