I denne episode af POV Mediano Music har Jan Eriksen besøg af Bjørn Fjæstad, der netop har udsendt albummet ”Uncovered”. Fjæstad er multikunstner – eller med hans egne ord: ”Jeg er lidt af en kludetæppe-dude”.

For godt og vel 30 år siden var han med til at skabe Baal, der lød som intet andet på den danske rockscene, dengang ofte sammenlignet med David Bowie og Queen. Siden har Baal udgivet otte studiealbum og to livealbum og turneret flittigt. Samtidig er Fjæstad blevet en dansk Mr. Teaterkoncert – indtil videre har han været med i 13, fra Bob Dylan over Mozart til Bowies “Lazarus”. Du kender ham sikkert også fra tv, ikke mindst “Rytteriet”.

Som det ligger i titlen, er ”Uncovered” en samling coverversioner af sange, der har haft stor betydning for Fjæstad siden drengeårene. Som han siger:

”Sangene er en mikroskopisk lille del af soundtracket til min ungdomsforelskelser og den ulykkelige kærlighed. Sangene som satte lyd på drømme og fik mig til at glemme hverdagen for en stund.”

Det er sange som Bee Gees’ “To Love Somebody”, The Cars’ “Drive” og The Korgis’ “Everybody’s Got to Learn Sometime”.

Fjæstad og mytologien

Og som altid i POV Mediano Musics podcast dykker vi også tilbage i historien, til dengang Baal blev dannet i resterne af et andet band.

“Vi lavede sådan en selvspunden mytologi om os selv, som vi kaldte Baal manifestet. Når jeg taler om det i dag lyder det helt skørt, men det var dels for vores egen skyld, dels for sjov. Det var noget med, at vi havde fundet hinanden i Krakow, nogle af os.”

Lyt med og hør Fjæstad fortælle om:

– inspirationen fra Bertolt Brechts teaterstykke Baal om en kvindeglad outsider.
– den musiker, han mener skal have æren for, at Baal stadig eksisterer.
– dogmet bag indspilningen af “Uncovered”: afstå, afstå, afstå.
– hvad der første frem til, at han indspillede en version af Dolly Partons evigt grønne ”I Will Always Love You”.
– sine to møder med David Bowie, det første gang tilfældigt som dreng i Grøften i Tivoli, anden gang backstage i Vega. Hør hvordan det spændte af.
– hvad musikken kom til at betyde for ham, da han som dreng så sin far tæve moren indimellem.
– dengang han og barndomsvennen Lars hoppede i fløjssofaen med hver sin badmintonketcher og spillede luftguitar til Meat Loafs ”Bat Out of Hell”.
– hvilken Baal-tekst, Bjørn Fjæstads datter har tatoveret på sin arm.
– baggrunden for “sorg”-solopladen “Du kender intet til mig”.

… og meget andet.

Lyt med her:

Stream episode Bjørn Fjæstad – Baal, teaterkoncerter og solo: Jeg skulle blive 58, før jeg lærte at afstå by Mediano Music podcast | Listen online for free on SoundCloud