Efter at have lyttet til et stærkt afsnit af “Misbrug med Mark”, hvor Mark Alexander taler med gadepræsten, sognepræst i Odense domkirke, Peder Thyssen, inviterede jeg Mark Alexander til POVs studie i København til en samtale om myter om misbrug. Marks samtale med Thyssen gjorde indtryk.
Inden Alexander blev clean, oplevede han hele tre hash-psykoser. Efterfølgende har han dedikeret sin podcastserie til en undersøgelse af alt det, der skaber misbrug, hvem der misbruger i Danmark i 2022, hvordan misbrug kan behandles.

“Jeg var nødt til at gøre et eller andet. Hvis jeg med min podcast kan bidrage til bare en smule mindre stigmatisering af misbrugsramte, er jeg glad,” siger Mark Alexander.

Det er en samtale om misbrug som et resultat af arv og/eller miljø. Selv oplevede Alexander, der har haft svært ved at finde en identitet som halvt dansk/halvt engelsk indvandrerdreng, første gang hash på skoleskibet Fulton. Det var dog først senere, han begyndte at ryge.

”Efter at have hørt folk tale om syretrip, føler jeg lidt, at min første hashpsykose var noget i den stil. Trippet varede i flere måneder. Hele min virkelighedsopfattelse var meget flekset. Min virkelighed var helt forskruet. Jeg joker med i min stand up, at jeg i 14 dage troede at jeg var Kronprins Frederik. Jeg har aldrig løbet så meget, som i de dage. Folk griner, men det var alvorligt nok,” siger Mark Alexander.

I podcasten kommer vi bl.a. omkring disse spørgsmål:

Kan forældre-kontrol være en form for misbrug?
Er misbrug med vilje?
Er det rigtigt, at hash ikke er fysisk vanedannende? Det har Mark en klar mening om. Ligesom han har en klar mening om den såkaldte danske alkoholkultur.
Hvor fedt er det, at samfundet accepterer fredagsbarer på gymnasierne, hvor unge drikker sig fra sans og samling?
Hvorfor er det et godt tidspunkt at stoppe sit misbrug?
Hvad et mørkebarn, og hvordan adskiller det sig fra Freuds lære om under- og overjeg?
Hvad er det med myten om ham loneren, der hænger med sin whisky og smøg i munden sidst på natten? Og hvorfor er han mere sexet, end han ville være, hvis han var veganer og løb et maraton hver uge?
Hvad er det med myten om kloven, der græder indvendig?