NYHEDER
Her kan du læse nyheder om mine skriverier og foredrag.
Alex Vargas senior: En rock’n’roller vender tilbage til musikscenen – og børnebørnene
ALEX VARGAS // INTERVIEW – Det gik ganske godt i Danmark for Alex Vargas i et tiår fra slutningen af 1980’erne. Et verdensgennembrud for hans band, The World, blev det dog ikke til. Til gengæld har Alex Vargas senior langt om længe genfundet sin søn, der bærer samme navn som sin far – og som har skabt sin egen imponerende musikkarriere i Danmark og udlandet. Efter 20 års pause som filmmager i USA er den ældre Vargas flyttet tilbage til Danmark, hvor han netop har udsendt albummet “Rollerwave”. I disse dage optræder han for første gang i mere end 20 år i Danmark.
Peter Belli – en af de største fortolkere i dansk rock nogensinde er gået bort
”Det er med stor sorg, vi må meddele, at vores elskede mand, pappa, dadi og svigerfar, Peter Belli, er gået bort. Efter længere tids sygdom er han d. 8. juni 2023 sovet stille ind med de nærmeste omkring sig,” stod der i en pressemeddelelse, som pladeselskabet Target Group offentliggjorde fredag. En af de helt store i dansk rock har sunget sin sidste sang
Wuthering Heights fylder 45: Kate Bush burde nævnes i samme åndedrag som Springsteen og Bowie
– Fredag d. 20. januar var det præcis 45 år siden, Kate Bushs single, “Wuthering Heights”, udkom. For mig er der et før og efter, han hørte den sang første gang på et klubværelse på Østerbro. I anledning af det halvrunde jubilæum har han skrevet en hyldest til kunstneren Kate Bush, som han mener burde nævnes i samme åndedrag som David Bowie og Bruce Springsteen, når man taler om indflydelse på eftertidens rockmusik.
Jens Rugsted: Musikken valgte mig. Det var det eneste, jeg kunne, det eneste, jeg havde lyst til
Til næste år kan Jens Rugsted fejre 60-års jubilæum. Han har netop udsendt en single, “Crazy World”, og flere numre er på vej. Samtidig er han på turné med sin gamle ven og kollega, Stig Kreutzfeldt, med klassikere som “Jeg ved det godt”, “Går gennem tiden” og “Tilfældigvis forbi”. I den anledning har jeg talt med Rugsted, der netop er blevet 75 – og som fortsat optræder lige veloplagt på musikscenen.
Signe Svendsen: Når man føler sig set i en sang, er det katarsis. Det er der, vi mærker at vi bliver mødt
Signe Svendsen var en ud af de 97 kvinder, der for to år siden stod frem og fortalte om sexisme og overgreb i musikbranchen. Med udgangspunkt i sit nye album, Hvem vil ikke elskes igen, taler hun med mig om de (små) fremskridt, der er sket siden. Og om det nye album, der fandt sin form, da hun en periode boede hos sin nyskilte mor i Nyborg. Her genbesøgte hun bl.a. fornemmelsen af sin første forelskelse: “Den her fornemmelse af forelskelse og afmagt, der hvor du tænker, at du skal dø af det shit.”
Tønder Festival #2: Stolte formidlere af musikalske traditioner – The Mavericks, Rikke Thomsen, Rura
Det var ikke planlagt som sådan, men fredag på Tønder Festival havde jeg tre vidt forskellige oplevelser, der alle kom til at handle om at videreformidle musikalske traditioner. Rikke Thomsens parafraser over Springsteen og 80’er pop, Rura – skotsk folkemusik og The Mavericks – rock, som vor mormor lavede det i 50’erne.
Tønder Festival #1: Hyldest til Dissing – og store uventede oplevelser
Efter Corona-dvale er der kommet liv i Tønder Festivalen. Oprindelig var det en folkemusikfestival – i dag er det en internationalt anerkendt “roots-festival” for “os, der egentlig bare gerne vil nyde musikken og lytte”. Jeg drog til marsklandet og overværede i et stopfyldt telt en række musikere hylde netop afdøde Povl Dissing. En koncert i et andet telt bød på intet mindre end en musikalsk åbenbaring.
Carl hvad? Punkeren, der blev manden bag den diskrete danske musikpris
For nylig var Lars Ulrich overalt i danske netmedier: Dels som medlem af Metallica, der d. 15. juni spillede bagdelen ud af læderbukserne på publikum på Copenhell, og dels som modtager af Carl Prisens ærespris. Efter en start med begyndervanskeligheder er musikprisen med det klassiske drengenavn vokset til lidt af en begivenhed, der dækkes bredt. Men hvad er dette Carls? Og hvem står bag? Jeg tegner her et portræt af Musikforlæggernes bestyrelsesleder Ole Dreyer – ophavsmanden til Carl Prisen.
SP – Just – Frost: En var klinisk død, en blev kørt ned, en led af depression: De er her for at fortælle en historie om lys og håb
Historien om den pladeaktuelle trio, SP – Just – Frost, ligner de færreste musikerinterview. Indenfor to år var både keyboardspiller Esben Just og trommeslager Søren Frost tæt på at miste livet, og næsten samtidig befandt bassist Henrik SP Poulsen sig i en dyb depression. De har valgt at tale åbent og konstruktivt om alt det, de har været igennem, i håb om at kunne inspirere. Måske mænd på deres egen alder.
Ny dokumentar-serie: I sidste ende ærgrer jeg mig lige så meget over Medinas fravalg, som jeg glædes over hendes tilvalg
En ny tv-dokumentar i otte dele fortæller historien om popstjernen Medina. Det giver sine steder et tankevækkende og gribende indblik i en skæbne, der i årevis har følt sig forfulgt af pressen. Men Medina og producenternes fravalg undrer mig: “Jeg forstår dynamikken, at når det hele pludselig bliver uoverskueligt, og stress og paranoia breder sig, er det fristende at isolere sig. Men det ville have pyntet med selvransagelse i forhold til den presse, der er under anklage.”
Lars H.U.G. interview – Det er mit mantra: Husk nu, Lars, at bruge din usikkerhed som drivkraft
Mandag d. 28. marts og den følgende uge var der premiere på koncertfilmen G.R.E.A.T.E.S.T. H.U.G. LIVE i 33 danske biografer. Filmen er optaget samme aften, under Lars H.U.G.s afskedskoncert i Vega i 2016, som også er foreviget på albummet L.A.R.S.T H.U.G. Vega Koncert, der dokumenterer en form for greatest hits koncert. “Jeg ser denne film som en dokumentation fra en tid, hvor man stadig kunne bevæge sig ud og svede og stå og hoppe på hinanden og bevæge sig hjem uden at blive syg,” siger Lars H.U.G. i dette interview.
Malurt tilbage på koncertscenen er en musikalsk forløsning efter to års mørke
Da Michael Falch sang “Det er en kold krig” under Malurts turnepremiere forleden, var der næppe mange, der havde troet, at sangen og frygten for krig, som den i sin tid blev skrevet på, ville blive overhalet af virkeligheden i Ukraine. Følelsen, angsten for de ydre og indre dæmoner, lever stadig, men koncerten efterlod også én klogere på sig selv. Efter enkelte comeback i andre opstillinger er 80’er rockbandet Malurt tilbage på koncertscenerne for første gang i næsten 40 år – med Christian Arendt på guitar.
Kandis: Nu mangler vi bare, at dronningen sender en hilsen til Johnny Hansen i nytårstalen
Jeg har interviewet Johnny Hansen plus 15 gange, men havde ikke tænkt mig at mene noget om den debatterede dokumentar Kandis for livet. Men så bemærkede jeg selveste statsministeren gå på Instagram med en lille historie om sig selv og dansktop-musikken, afledt af dokumentaren.
Giganternes fødselsdag – Da David Bowie (næsten) mødte Elvis Presley
Forleden kom det frem, at Warner Chappel Music har købt David Bowies bagkatalog for 1,64 mia. kr. Dette beløb taler sit eget tydelige sprog om David Bowies betydning i musikhistorien. Lørdag d. 8. januar ville han være fyldt 75. Samme dag som en anden sværvægter i rockmusikken, Elvis Presley, ville være fyldt 87. Med udgangspunkt i et møde med bassisten Norbert Putnam, der var studiemusiker for Elvis, fortæller Jan Eriksen om Den Tynde Hvide Hertugs og The King’s fælles historie, bl.a. om “Golden Years”, som Bowie egentlig skrev til Elvis og et møde mellem de to legender på 10 – 15 meters afstand. Og om et møde, der ikke blev til noget.
Årets ti bedste album – med It’s a Process har Coco O skabt sin helt egen genre
Ud fra devisen “album, jeg har lyttet mest til, fordi musikken bevæger mig” oplister jeg her årets albummer. Ti i alt. Derudover er det eneste, man kan udlede af listen, at jeg har en alsidig smag og hader musikalsk dogmatik og fundamentalisme.
Jan Have
Eriksen
Stikord om mig
- Far til to
- Journalist
- Forfatter
- Foredragsholder
Læs mere
Følg mig