”Vi er slaver af vores fortid, vi er slaver af vores fremtid”. Sådan synger Lars H.U.G. på sit første soloalbum City Slang i sin fortolkning af Søren Ulrik Thomsens digt ”Vent”.

Og nu gør han det igen på det tredobbelte live vinylalbum L.A.R.S.T H.U.G. VEGA KONCERT, der med bl.a. en ordentlig moppedreng af en medfølgende sangbog er andet og mere end bare et live-album.

Kunstneren Lars H.U.G. slår mig ikke som slave af sin fortid. Tværtimod har han gennem et par årtier i stigende grad koncentreret sig om sin nutid som billedkunstner. Alt indhold, bortset fra vinylerne, i den nye boks er da også smykket med masser af farver, malet i H.U.G.s Pop Art-inspirerede, delvis dadaistiske stil. Herunder nogle selvportrætter.

På det ene ligner han lidt salig Poul Borum som marsmand med grønt ansigt, synes jeg.

H.U.G. gik nye veje uden at skele til andet end sine egne fornemmelser og inspiration med, hvad det har betydet af kampe med den systemiske kommercialisme i musikbranchen.

I 2016 blev H.U.G. kraftigt opfordret af spillestedet Vega til at give koncerten, der nu kan høres på tre vinylplader. Spillestedets nye pladeselskab fandt det passende at fejre sit 20 års jubilæum med en stor koncert med manden, der også var første navn på plakaten dagen efter åbningen i 1996.

L.A.R.S.T H.U.G. er første udgivelse på Vegas pladeselskab.

Lars H.U.G. Det nye bokssæt er overdådigt udstyret med H.U.G.s kunst. Pr-foto
LARS H.U.G. DET NYE BOKSSÆT ER OVERDÅDIGT UDSTYRET MED H.U.G.S KUNST. PR-FOTO

Passende nok. Lars H.U.G er unik på den danske rockscene, uanset længden af hans mange pauser. Der var begyndelsen i Kliche, der lød som intet før eller siden, selvom Minds of 99 vist har lyttet. Alt, hvad vi hørte, var vibrerende atomer, for nu at parafrasere over en af sangene fra dengang.

H.U.G. gik nye veje uden at skele til andet end sine egne fornemmelser og inspiration med, hvad det betød af kampe med den systemiske kommercialisme i musikbranchen. Hårde kampe med sig selv og dem omkring, desuden, som det fremgår af dokumentaren Hugland, der handler om optagelserne af Ti sekunders stilhed. Der var det rystende suveræne popalbum Kysser himlen farvel. På K.O.P.Y sang hipsterhugget schlagere. Forbløffende stor succes. Imponerende lyriske Blidt over dig, det cool salonjazzede Kiss and Hug From a Happy Boy.

Rummene mellem uforudsigelighed og banalitet

Mere end nogen anden på den danske rockscene har Lars H.U.G. med held afsøgt rummene mellem kunstens uforudsigelighed og storhed og popmusikkens banaliteter. Han er i en klasse for sig.

Da jeg så ham og hans band ved en turnepremiere i Store Vega et års tid inden,  L.A.R.S.T H.U.G. blev optaget, slog det mig, hvor tydeligt det dengang nye album Ti sekunders stilhed trækker en flosset snor tilbage til Roxy Music og David Bowie. Art Rock pionererne, der lige så meget stod på den sorte musik som The Beatles anno 1967 og Warhol’sk popkunst.

Når det er allerbedst som i ”New York, New York” med et skramlet funkfeel og det malende sprogbillede “alle bilhorn spiller med på New York skæbnesymfoni”. Og for den sags skyld i “Ovataci” og “Den sidste tid”.

Sandt at sige har jeg ofte forladt koncerterne med en diffus fornemmelse. For der har ofte været store problemer med lyden og miksningen af instrumenterne, ofte med en meget blank, fersk lyd på rytmegruppen

Det første album i L.A.R.S.T H.U.G.-boksen genlyder af dynamisk Art Rock på scenen i Vega med Peter Peters guitar sejlende opdagelseslystigt rundt i rummet. Jeg vil gå så vidt: efter at have lyttet til dette album bilder jeg mig ind, at jeg forstår H.U.G.s og Peter Peters vision.

Lyden er skarp. Det er blændende godt. Der er fylde i musikken. Det swinger. Selvfølgelig er der gjort meget under efterbearbejdningsprocessen i studiet. Som det nu engang er.

Lydmassakren i Roskilde

Jeg så første gang Lars H.U.G. og Kliche i 1982 og har siden set ham 15-20 gange som solist. Sandt at sige har jeg ofte forladt koncerterne med en diffus fornemmelse. For der har ofte været store problemer med lyden og miksningen af instrumenterne, ofte med en meget blank, fersk lyd på rytmegruppen og kaos foran på scenen. Muligvis tilstræbt.

Allerværst ved den kaotiske lydmassakre af en koncert på Arena under Roskilde Festivalen 2015, hvor jeg var tæt på at tage skibet, der hedder afsked, inden koncerten sluttede. Jeg har nogle gange haft H.U.G. mistænkt for at forsøge at skabe et indre sonisk modtryk i hans udtryk.

For mig har de tre album deres berettigelse som lyden af Lars H.U.G. in concert, som jeg altid har drømt om at høre ham, siden jeg så ham første gang solo i Stakladen i Aarhus i 1986.

Men ligesom der findes rastløst skærende dissonans og vrangen vendes ud, er der samtidig malerisk, æstetisk skønhed og popomkvæd så præcise og melodiøse, at de stadig vil blive sunget, når al is er smeltet og ozonlaget væk, og kun Keith Richards og den engelske dronning er tilbage.

Den gode nyhed er, at også numre som ”Waterfall”, ”Natsværmer”, ”Backwards”, “Blidt over dig” og et paradenummer som “Elsker dig for evigt” lyder indlysende godt på det nye livealbum.

Om L.A.R.S.T H.U.G. er i omegnen af 1.000 kr. værd må være op til den enkelte. Det er mange penge for en plade. Man skal ikke købe L.A.R.S.T H.U.G. som et greatest hits-album. Dem er der udkommet hele tre af tidligere i hans karriere. For mig har de tre album deres berettigelse som lyden af Lars H.U.G. in concert, som jeg altid har drømt om at høre ham, siden jeg så ham første gang solo i Stakladen i Aarhus i 1986. Om det berettiger en investering på 1.000 kr. må være helt op til den enkelte. Det første oplag var hurtigt udsolgt. Et nyt er til salg fra 21. juni.

Praktisk:

L.A.R.S.T H.U.G. udkommer kun som vinyl, og kan kun købes via vegashop.dk.

28 udvalgte sange fordelt ud på tre 180 gram vinyler presset hos Nordsø Records i København. Hvert album er i sin egen gatefold.

Mega Songbook. 88 illustrerede sider med H.U.G.s sangtekster og illustrationer.

Håndsigneret kunstsærtryk af H.U.G. Mål: 31,5 x 31,2 cm. Passer i en billedramme til vinylcovers.

De tre lp’er, kunstsærtryk og bogen er samlet i en boks.


Lars H.U.G.: L.A.R.S.T H.U.G. VEGA KONCERT, tredobbelt album


Pr-foto