REVY – Cirkusrevyen kender sig selv, sin historie, sine spillere, den kender sin samtid og sit publikum, men det virker ikke helt som om, Cirkusrevyen 2018 kender sine manuskripter. Det slutter, som det skal, med grinets totale overgivelse, men der er alt for lidt tyngde i første afdeling. POV International var med ved premieren på den traditionsrige revy torsdag aften.
Under den obligatoriske fremkaldelse til sidst af hele holdet bag årets Cirkusrevyen, var især én ting iøjnefaldende: Debutanten Amalie Dollerups smil, om ikke ligefrem lykkelige grin. Sikke da også en forløsning med bragende stående applaus for den unge skuespiller, omgivet af revyens fire dinosaurer, Lisbet Dahl, Ulf Pilgaard, Henrik Lykkegaard og Niels Ellegaard.
Modsat debutanten fra 2016, Lise Baastrup, indtager Dollerup ikke den traditionsrige revy under bøgetræerne som klassisk orkan af Liva-typen, der lægger alt øde bag sig. Dollerup er ikke samme type menneske eller skuespiller. Med undtagelse af Niels Olsens noget diffuse ’Curling’ – med Dollerup fysisk i overbevisende stil som overforkælet curlingdatter – lægger hendes numre ikke op til brusende tour de force.
Den omstændighed, at ministeren er ung og kvinde, der har udseendet med sig, virker ærlig talt noget sexistisk. Underløhdigt, ligefrem
Amalie bitcher igennem i den teknisk meget præcise Sophie Løhde-parodi ’Den nye model’, hvor sympatien i Carl-Erik Sørensens tekst ligger på den anden side af forhandlingsbordet. Nu er denne anmelder ikke ligefrem den, der står forrest på #MeToo-barrikaderne – det klarer de, der står der, fint.
Men nummerets dobbeltbundede spil på velfærdsbegrebet ’Den danske model’ og den omstændighed, at ministeren er ung og kvinde, der har udseendet med sig, virker ærlig talt noget sexistisk. Underløhdigt, ligefrem.
Især fordi iscenesætterne har sat Amalie til at gebærde sig som sexet Betty Boob/Marilyn Monroe-figur i omkvædet. Dermed ender ’Den nye model’ nærmest med at være en satire over sig selv.
Til gengæld er debutanten nåleskarp i en meget morsom sketch som vegansk, hyper allergisk svigerdatter – der kun spiser nedfaldsæbler – på café-rendevouz med svigermor Lisbet Dahl, der begynder dagen med hvidvin og tartar. You can guess the rest. Vi griner med Lisbeth.
Cirkusrevyens publikum
Cirkusrevyen kender sit publikum. Som for eksempel i en parodi på den folkelige Johan Strauss-orkesterleder André Rieu, hvor Henrik Lykkegaard for kun Dirch Passers genfærd ved hvilken gang rammer bulls eye med sin parodi. Og respekt for det. Det er klassisk revykunst. Desværre sidder man, som efter de fleste andre numre i første afdeling af årets revy, tilbage med et stort ’og?’.
Det er da festligt, men overhovedet ikke sjovt at høre Rieus orkester spille ’Hammer hammer fedt’ eller Me and Mys ’Dub-i-dub’. Som i overhovedet ikke.
Det samme gælder flere af de traditionelle korte sketches, hvor tingene vendes på hovedet. Pointen i en fodboldfansketch med Dahl og Dollerup er sådan set fin nok – at et begreb som tolerance kun gælder, indtil det handler om ens egen klub. Det er bare ikke sjovt.
Kun Henrik Lykkegaards og Niels Ellegaards forrygende, og som altid med dem, let surreelle samspil som babyer i ’Så’ ka’ de lære det’ løfter første akt.
Læren af den danske sommerrevys revitalisering i første halvdel af 00erne er, at overspil fungerer bedst, hvis der ikke er noget at spille om
Det samme kan siges om Ulf Pilgaard i tophumør som 68-hippie på et plejehjem fyldt med andre overlevende hippier. Der kan siges mange sjove ting om medicinsk cannabis i den sammenhæng. Og det bliver der:
’Vi blev lagt i benlås af UROerne, nu bliver vi lagt i spabad af SOSUerne.’
Men det er, som om Ulf i ’Fede tider’-sketchen ryger lidt for meget på en af sommerrevyens mange traditionelle, tilsovsede majspiber – at jo højere, der grines på scenen, jo mindre behøver teksten at fylde.
Nej, revy er og må for Guds skyld ikke være hverken Strindberg eller Brecht, men i min bog er læren af den danske sommerrevys revitalisering i første halvdel af 00erne, at overspil fungerer bedst, hvis der ikke er noget at spille om. Så at sige. Og Vase & Fuglsangs tekst ER sjov.
Henrik Lykkegaard shiner
Til gengæld er Ulf vidunderlig med smådiabolsk skarphed i anden akt som Strandvejsrigmand, der frygter at ghettoplanen også omfatter hans ghetto, hvor de eneste mørklødede er frisøren og en enkelt philippiner i kælderen.
Det er revysatire, når den er bedst i Carl-Erik Sørensens hænder som i 2. akts åbningsnummer med Lisbet Dahl som Lars Løkke Rasmussen.
At Henrik Lykkegaard laver en mindst lige så god Trump som Alec Baldwin, husker vi fra sidste år, men også hans Putin er lige i skabet. Mindst lige så stor skuespilkunst som alt muligt andet